Το λουλούδι της ερήμου...(Desert flower)
Υπόθεση: Σ'ένα νομαδικό χωρίο της Σομαλίας, η 12χρονη Γουόρις αποφασίζει να δραπετεύσει από την οικογένειά της όταν ο πατέρας της αποφασίζει να την παντρέψει με έναν 70χρονο βοσκό, με αντάλλαγμα πέντε καμήλες...
Βρίσκει καταφύγιο στη γιαγιά της, η οποία όμως ντροπιασμένη από την συμπεριφορά της τη στέλνει να δουλέψει εσώκλειστη στη σομαλική πρεσβεία στο Λονδίνο. Για τα επόμενα χρόνια η Γούορις δεν θα βγει καθόλου από την πρεσβεία μέχρι την ημέρα που ξεσπά εμφύλιος στη πατρίδα της και όλοι οι αξιωματούχοι τρέπονται σε φυγή. Έτσι και η ίδια βρίσκεται στον δρόμο, περιπλανώμενη, όταν ξαφνικά τραβά την προσοχή ενός διάσημου φωτογράφου και η καθημερινότητά της περνά από την νομαδική ζωή της ερήμου στις πιο διάσημες πασρέλες του κόσμου.
Από το βραβευμένο ομώνυμο βιβλίο( το λουλούδι της ερήμου είναι η μεταφορά του ονόματός της από τη σομαλική διάλεκτο), η αυτοβιογραφία της περνά στη μεγάλη οθόνη, φέρνοντας ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα της αξιοπρέπειας των γυναικών.
Η ταινία είναι κομεντί κάτι που ήταν επιλογή της ίδιας. Για μια δεκαετία αρνιόταν να προχωρήσει πέρα από την μεταφορά της ζωής της σε βιβλίο. Τη διαφορά έκανε η σκηνοθέτιδα Σέρι Χόρμαν, η οπόια την πλησίασε διηγούμενη μια δική της ιστορία, σταθμό στη ζωή της.
Το θέμα όλης της ταινίας "στηρίζεται" σε μια"παράδοση" σε ένα έθιμο. Λέξεις που είναι πολύ ισχυρές, αφού η θρησκεία έχει την μεγαλύτερη δύναμη. Για τον Αλάχ, οι γυναίκες οφείλουν να είναι άσπιλες, αντιλαμβάνονται μονάχα ως μηχανές τεκνοποίησης χωρίς κανένα δικαίωμα στην ευχαρίστηση, απόλαυση και ηδονή. Έτσι φτάνουμε "δικαιολογημένα" στον ακρωτηριασμό των γυναικείων οργάνων. Μια κίνηση η οποία κρατάει μέχρι και σήμερα σε κορίτσαι ηλικίας 3 ετών.
Η Γουόρις, ήθελε με αυτή την ταινία να κάνει γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο όλη αυτή την κατάσταση και αποτρόπαια πράξη, ευαισθητοποιώντας έτσι τον υπόλοιπο κόσμο σε μια προσπάθεια όλο αυτό να σταματήσει. Στις μέρες μας αν και δυστυχώς υπάρχει ακόμα όλη αυτή η "παράδοση" έχει σημειωθεί πρόοδος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ίδια η πρώτη νίκη ήταν ότι πλέον ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει και είναι ενήμερος. Σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει γίνει προσπάθεια να απαγορευτεί. Μόνο η Γαλλία επιβάλλει στους μετανάστες της να περνούν τα κορίτσια από ιατρικό έλεγχο για να τους δοθεί εργατική βίζα.
Προσωπικά για μένα θα υπάρχει πρόοδος όταν όχι μόνο απλά γίνονται γνωστές τέτοιου είδους καταστάσεις, μα όταν αυτές γίνουν παρελθόν, καθιστώντας τες στην νοοτροπία όλου του κόσμου απαράδεκτες, χωρίς νόημα και προσβλητικές για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.
Μια ταινία λοιπόν που αξίζει να την δούμε....
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Θα σχολιάσεις ή μπα;